Welke aanrechtbladen zijn er?
Voor we in gaan op welke aanrechtbladen er zijn, gaan we het eerst hebben over wat ze allemaal gemeen hebben. In de basis is het werkblad de plek waar je kookt. Om dit makkelijker te maken, is genoeg ruimte tussen het koken en spoelen essentieel. Niks is vervelender dan een bekrompen gevoel in de keuken!
Hoe wordt zo'n werkblad dan geplaatst? Een aanrechtblad wordt aan het begin handmatig gemaakt. Hoeken in een huis zijn namelijk nooit helemaal recht en van 90 graden kan je dus niet uit gaan. Wij raden het daarom dan ook af om een kant-en-klaar aanrechtblad te bestellen!
Vervolgens wordt het werkblad bovenop de kasten geplaatst en bevestigd met een laagje kit. Natuurlijk komen hier standaard uitsparingen voor een kraan, kookplaat en spoelbak, maar je kunt je werkblad ook extra laten bewerken. Extra bewerkingen zijn:
- Schuine zijde
- Afgeronde hoek
- Binnen ronding
- Hoek - of kolomuitsparing
Daarnaast heb je de keuze uit verschillende uitvoeringen (diktes):
- 20 mm
- 32 mm
- 38 mm
- 50 mm
- 60 mm
- 80 mm
En dat is eigenlijk alles wat je moet weten over aanrechtbladen! Het zijn toch wel een hoop feitjes, dus hieronder is het bovenstaande verhaal samengevat:
- Kies een aanrechtblad met genoeg ruimte tussen het koken en spoelen
- Een werkblad wordt handmatig gemaakt
- Bestel nooit een kant-en-klaar werkblad: de kans is groot dat deze niet in je keuken past
- Het is mogelijk om extra bewerkingen aan te laten brengen
- Je hebt keuze uit verschillende uitvoeringen van het aanrechtblad
Wat is het beste aanrechtblad voor jou?
En nu de belangrijkste vraag: wat is het beste aanrechtblad voor jou? Voor welk werkblad moet je gaan? Hier is geen eenduidig antwoord voor, maar we kunnen je wel op weg helpen.
Heb je kinderen, dan zouden wij gaan voor een dikker aanrechtblad met afgeronde hoeken. Kinderen zijn namelijk de hele dag met van alles bezig, maar niet met uitstekende hoeken van aanrechtbladen. Ze stoten hier gemakkelijk hun hoofd tegenaan en met afgeronde hoeken beperk je het risico voor je kind(eren).
Ben je alleenstaand of woon je samen met je vriend(in)? Dan heb je alle vrijheid om jullie eigen stijl na te jagen. Hierbij is de keuze voor het soort materiaal het belangrijkste. De beschikbare materialen zijn:
- Toplaminaat
- Decortop
- Topcore
- Fenix
- Composiet
- Graniet
- Keramiek
- Dekton
- Corian
- RVS
- Massief hout
- Glas
Bergen aan keuze dus! Wij weten 100% zeker dat er ook voor jouw iets tussen zit.
Veelgestelde vragen
Hoe diep is een aanrechtblad?
De meeste aanrechtbladen zijn gemaakt van veel verschillende materialen, zoals composiet, natuursteen en graniet. Sommige zijn zelfs verkrijgbaar in hout of glas. Al deze materialen hebben hun eigen kenmerken, maar gemiddeld hebben ze ongeveer 60 cm diepte.
Wat kost een granieten aanrechtblad?
Granieten aanrechtbladen zijn een populair en stijlvol onderdeel van elke keuken. Ze voegen een luxe uitstraling toe en kunnen vele jaren meegaan, waardoor ze de perfecte investering voor uw keuken zijn. De prijs hangt af van verschillende factoren, maar in het algemeen liggen granieten aanrechtbladen tussen de €250 - € 2.000 per meter, exclusief installatiekosten.
Wat is een composiet aanrechtblad?
Composiet aanrechtbladen zijn veelzijdig, krasbestendig en duurzaam. Ze worden vervaardigd uit twee of meer verschillende materialen, waaronder steenmeel, quartz of acrylpolymeren. De combinatie van ingrediënten geeft de aanrechtbladen een natuurlijk uiterlijk met extra veerkracht en sterkte. Bovendien zijn ze ook resistent tegen vlekken en hitte, waardoor ze makkelijk schoon te houden.